Asgar Hafzi begynte å knytte tepper som sjuåring hjemme i Iran. I dag selger han persiske tepper over hele landet. Han kan også lære deg kunsten å avsløre et falskt.
I motsetning til Ikeas Ivar-hylle bør du bli forelsket før du kjøper et persisk teppe, skal vi tro Asgar Hafzi:
- Skal du kjøpe et persisk teppe, må du finne sjelen i teppet. Du bør først ta med deg teppet hjem til låns før du kjøper det. I løpet av et par dager finner du ut om du får etablert en god dialog med teppet. Passer dere sammen? Er det kjærlighet? forklarer Hafzi.
Teppeselgeren fra Iran serverer kaffe fra små kopper og iranske pistasjnøtter i sin butikk Persisk teppegalleri i Kjøpmannsgata. Fra de gylne, persiske stolene i hjørnet av det gedigne lokalet skuer vi utover hundrevis av tepper. Her finnes alt fra putetrekk for en hundrelapp til antikke tepper som du må betale 150 000 kroner for. 50-åringen både selger til private kunder og engros, samt reparerer, takserer og renser tepper.
En hund etter tepper
- Å reparere et teppe er i seg selv en kunst. Det skal på ingen måte vises - verken foran eller bak - at teppet er reparert. På den måten forringes ikke verdien og kvaliteten på teppet.
Han viser til et eksempel med en fortvilt kunde som kom med et ødelagt teppe, gnagd i stykker av familiens bikkje.
- Den unge kvinnen skulle passe både hunden og huset mens foreldrene var på ferie. En dag hun kom hjem hadde hunden spist hull i teppet. Hun var på gråten og lurte på om det var mulig å reparere teppet uten at foreldrene oppdaget det. Hun trodde ikke sine egne øyne da teppet var ferdig, og hun umulig kunne se at teppet hadde vært gjenstand for en teppespisende hund.
Ble ingeniør
Asgar Hafzi kommer fra Mianeh i det nordvestlige Iran, ikke langt fra Aserbajdsjan og Det kaspiske hav. Området er kjent for sin teppekunst og familien har vært teppeknytere i generasjoner. Som sjuåring gikk han i lære hos bestemoren, siden i farens teppebutikk. Spesialutdannet innen faget dro han noen år senere til Norge for å bistå broren i en teppebutikk han hadde etablert i Stavanger.
- I tillegg til å jobbe med teppene, utdannet jeg meg til ingeniør i Stavanger. Etter hvert fikk jeg jobb, men sluttet etter seks måneder. Jeg fant ut at jeg ikke hadde noen lidenskap for ingeniørjobben, men derimot for teppene.
For å unngå å bli brorens konkurrent, ble han teppeselger i Trondheim og 18 år senere er han fortsatt her.
Sleipe dørselgere
- I begynnelsen var folk skeptiske. Alle hadde hørt om at det selges falske tepper. Etter hvert fikk jeg likevel tillit fra kundene mine om at jeg selger ekte, håndknyttede tepper. I dag omfatter kundekretsen alt fra lidenskapelige teppesamlere til hoteller.
Han forteller at uærlige dørselgere har vært med på å gjøre folk skeptiske til orientalske tepper. I fjor mottok blant annet politiet anmeldelser etter at folk følte seg lurt.
- Flere kom til butikken min for å få teppene taksert, men så viste det seg at teppene slett ikke var håndknyttet. Kundene hadde betalt tusenvis av kroner, men teppene var ikke verdt en brøkdel, sier Hafzi.
Skattejakt
Selv er han lidenskapelig opptatt av ekte vare. I løpet av ett år er han flere ganger hjemme i Iran og kjøper inn tepper. Der han ikke kommer fram med bil, setter han seg på esel- eller kamelryggen for å geberde seg fram til bortgjemte fjellandsbyer eller i nomadeområder. Det er ikke i hovedstaden Teheran han finner godbitene:
- Ved å oppsøke stedet der teppene knyttes, finner jeg sjeldne, antikke og virkelig vakre tepper. Spenningen ved å jakte på slike skatter gjør jobben min til en lidenskap. I det øyeblikket jeg holder et unikt teppe mellom hendene, banker hjertet mitt fortere.
Ved de store vinduene ved Nidelva henger et uferdig teppe som minner om alt annet enn Midtøsten. I lammeull og silke har Asgar Hafzi knyttet seg fram til et portrett av det norske kongeparet. Han jobber med teppet på hobbybasis, og etter to år er teppet ennå ikke ferdig. Når han knytter 1,1 million knuter per kvadratmeter, er det ikke akkurat snakk om en korsstingsløper gjort på et par kvelder.
- Finner jeg en passende anledning, skal jeg forære kongeparet teppet, smiler iraneren.
via Adressa.no av Kari Hovde
https://www.adressa.no/nyheter/trondheim/2005/04/06/Fra-eselryggen-til-Kj%C3%B8pmannsgata-2170660.ece